Wednesday, December 12, 2007

Vineri seara cad stele!




Vineri seara, clujenii vor putea admira un spectacol ceresc deosebit, cu conditia sa fie senin: ploaia de "stele cazatoare" Geminide.

Acest fapt se produce anual, deoarece Pamantul trece printr-o zona in care se afla praf de la asteroidul-cometa 3200 Phaeton.

La contactul cu atmosfera, particulele de praf se vor aprinde, lasand o dara luminoasa pe cer: steaua cazatoare. Majoritatea stelelor cazatoare din perioada 7-17 decembrie par ca vin din constelatia Gemini (Gemenii). Din acest motiv acesti meteori se numesc Geminide.

Stelele cazatoare se observa fara instrument astronomic. Trebuie doar sa priviti sus pe cer.

In acest an, maximul va veni pe 14 decembrie, ora 18.45, cand la noi este noapte. In timpul maximului se pot vedea maxim 120 de stele cazatoare pe ora, daca observati din afara oraselor mari.

Pentru ca la ora aceea radiantul nu a rasarit nu se vor vedea multe geminide. Dar, dupa ora 0, ne asteptam la o intensificare a meteorilor. Din locurile fara lumini vom putea vedea peste 50 de stele cazatoare pe ora. Meteorii se pot observa pe toata perioada noptii, dar este mai bine sa va uitati dupa ora 12 noaptea.

Pentru a vedea stele cazatoare nu exista o directie anume in care sa priviti. Secretul este urmatorul: cu cat va uitati mai mult cu atat veti vedea mai multe.

Geminidele sunt foarte lente asa ca puteti admira darele luminoase timp de o secunda sau mai mult. O particula de praf din acest curent intra in atmosfera cu o viteza de 35 de kilometri pe secunda.

Nu conteaza daca vedeti 5, 10 sau 50 de stele cazatoare in aceste nopti. Ceea ce conteaza este ca v-ati aflat la momentul si locul potrivit pentru a observa un fenomen cosmic deosebit.
from citynews

No comments: