Friday, December 21, 2007

Terorism la Agronomie


Un grup de terorişti a izolat un virus periculos în laborator, apoi a cumpărat două tone de portocale de la o fermă, pe care le-a "injectat", iar apoi le-a pus în vânzare. Asemenea situaţii sunt studiate în cadrul unui program de doctorat despre terorismul biologic, care poate fi urmat la Facultatea de Horticultură a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, la specializarea Biotehnologii.

Între mutaţii şi siguranţa alimentelor
"E un doctorat deosebit, care leagă domenii precum siguranţa alimentară, biosecuritate, bioterorism şi ştiinţe politice", explică Rareş Gavrilescu, singurul doctorand din ţară care urmează această specializare. Cum se leagă, totuşi, terorismul de horticultură? Cum biotehnologiile se referă la modificările genetice la care pot fi supuse plantele, la rândul ei, siguranţa alimentară ne duce cu gândul la mutaţiile prin care pot trece unele produse, devenind, în cele din urmă, otrăvitoare.
"Vorbim de grupuri care vor să facă rău, de terorişti. Cu bani destul de puţini, pot avea acces la specialişti în biotehnologii, care să lucreze la modificarea unor produse alimentare, pe care le pot pune pe piaţă", arată doctorandul.

"Teroristul deştept"
Când spunem biosecuritate, ne referim la siguranţa populaţiei la nivel biologic şi la ce pot face statele pentru a o menţine, de la graniţe bine păzite, până la înfiinţarea unor comisii şi departamente de stat speciale. "Există laboratoarele mobile ale teroriştilor, unde pot fi obţinute substanţe toxice. De exemplu, acestea pot fi împrăştiate cu avionul pe o suprafaţă de două hectare de porumb. Iar de aici pot ajunge oriunde", subliniază Rareş Gavrilescu. Licenţiat în ştiinţe politice, doctorandul spune că vrea să se specializeze pe ceea ce el numeşte "terorismul viitorului" sau bioterorism. "Nu mai vorbim de teroristul clasic, a cărui centură este plină cu dinamită şi care se aruncă în aer în hypermarket. Este rândul teroristului deştept, care face un masterat sau un doctorat pe biotehnologii, după care primeşte banii şi acţionează", susţine acesta.

Atacuri mult mai ieftine
Atacurile biologice sunt mult mai ieftine, după cum ţine să precizeze doctorandul clujean. "Banii sunt mai puţini decât în cazul avioanelor deturnate. De altfel, acest gen de atac nu mai are acelaşi efect pe care îl avea acum 20 de ani. E o soluţie mai ieftină, care creează mai mult rău", este de părere Gavrilescu. Altfel spus, după cum susţine doctorandul clujean, terorismul viitorului s-ar putea folosi cu succes de biotehnologii. "Se poate face mult mai mult rău cu un laborator portabil decât cu tone de dinamită", subliniază acesta.
Pentru că este specializat în ştiinţe politice, doctorandul va studia mari puteri precum SUA, China, Franţa sau Marea Britanie, urmărind structurile responsabile pentru biosecuritate şi modul în care acestea acţionează. Asta mai ales pentru că are convingerea că există riscul să se ajungă la o luptă cu un duşman invizibil, dacă statele lumii nu iau măsurile cuvenite.

"Lucrarea mea va avea un caracter de atenţionare în privinţa faptului că teroristul viitorului va ţine în mână o eprubetă în loc de un kalaşnikov"
Rareş Gavrilescu, doctorand în bioterorism
from clujeanul

No comments: