Wednesday, February 27, 2008

Clujul, invadat de străini

Peste 3.500 de locuitori ai judeţului sunt străini, majoritatea fiind din Tunisia, Republica Moldova şi Mauritius.
Judeţul Cluj se află pe locul secund, după Bucureşti, în ceea ce priveşte numărul străinilor care au reşedinţa aici. În acest an, Serviciul pentru Străini Cluj are în evidenţă 3.610 persoane. În urma investiţiilor din Cluj, numărul acestora ar putea creşte. De la începutul anului au fost trimişi înapoi în ţara de origine 27 de persoane.

începând cu anul 2003 până în prezent, numărul străinilor care locuiesc în Cluj s-a triplat. “Creşterea înregistrată a fost treptată. în 2003 aveam înregistrate 1.656 de persoane străine cu reşedinţă declarată, în anul 2004 numărul a crescut la 2.137, în 2005 la 2.689, în 2006 înregistram 2.767, iar în 2007 am ajuns la 3.586”, a declarat comisarul de poliţie din cadrul Serviciului pentru Străini Cluj, Marius Luduşan.

Acesta a menţionat că în urma investiţiilor străine din Cluj numărul de străini va creşte. “De la începutul acestui an am primit deja 44 de dosare pentru persoane străine detaşate de companii sau angajate. Toţi sunt cetăţeni din Rusia, Belarus, Ucraina. Ne aşteptăm ca numărul străinilor să crească, dar cu siguranţă nu putem vorbi de o explozie”, a mai spus Luduşan.

Cei mai mulţi străini clujeni sunt din Tunisia, Republica Moldova şi Mauritius. Potrivit comisarului Luduşan, cetăţenii străini din Cluj-Napoca sunt veniţi fie cu activităţi economice, angajaţi, fie se ocupă de activităţi umanitare sau religioase, cetăţeni străini detaşaţi sau veniţi pentru reîntregirea familiei.

27 de “ilegali”, trimişi acasă

Comisarul de poliţie Marius Luduşan a declarat că de la începutul anului au fost returnate în ţara de provenienţă 27 de persoane. “Chiar în această săptămână am avut trei cazuri de returnare.

Trei cetăţeni, din Macedonia, Albania şi Moldova, au fost conduşi cu escortă la Bucureşti, iar de acolo, în ţara de provenienţă. Cel din Albania a fost găsit ilegal în România, iar ceilalţi doi nu au solicitat prelungirea dreptului de şedere. Toţi trei au interdicţie de intrare pe teritoriul României de cinci ani”, a precizat Luduşan.

Potrivit acestuia, din persoanele cărora li s-au emis deciziile de returnare, cele mai multe sunt din Tunisia, Republica Moldova şi Turcia. “Anul trecut au fost returnaţi 207 străini”, a mai spus Luduşan.

La UMF studiază 1.552 de tineri străini

Marius Bojiţă, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) “Iuliu Haţieganu” din Cluj, a declarat că în prezent sunt înscrişi la cursuri 1.552 de tineri străini. “Sunt studenţi din 41 de ţări. Avem atât din ţările care au aderat la Uniunea Europenă, cât şi din cele care nu fac parte.

Din Albania, Anglia, Grecia, Emiratele Arabe Unite, Franţa, Germania, Italia, Brazilia, India sau Japonia. Dacă în anul 2003 aveam doar 586 de studenţi din alte ţări, în 2008 numărul lor s-a triplat”, a declarat Bojiţă. Acesta a menţionat că a făcut propuneri autorităţilor locale în nenumărate rânduri pentru a organiza pentru studenţii străini manifestări culturale.

“Comunitatea nu face nimic pentru aceşti studenţi. Ar trebui să se organizeze o zi a studentului străin. Noi am organizat Ziua studentului tunisian”, a precizat Bojiţă.

Bătaie de cap cu actele

Cei mai mulţi dintre străinii întâlniţi la Serviciul pentru Străini Cluj sunt destul de înspăimântaţi de presă şi au refuzat să dea orice fel de declaraţie. “Nu, nu vreau să mă recunoască lumea”, a declarat un arab. Israelianul Elias are 29 de ani şi locuieşte în Cluj-Napoca de şapte ani.

“Am terminat Medicina aici şi acum vreau să-mi fac rezidenţiatul. îmi place mult România şi poate am să rămân aici. Nu-mi fac planuri de viitor. Cu actele, însă, este o problemă. E multă bătaie de cap. De mai bine de o lună umblu pentru ele. Nici n-am putut să mă înscriu pentru rezidenţiat.

De la ambasadă mă trimit la Serviciul pentru Străini şi înapoi. Când ajung aici, e o coadă infernală şi programul, de numai două ore. Acum e o nouă lege şi pentru viză îmi trebuie şi cazier. E complicat, dar vreau să rămân aici”, a declarat Elias.

Protest al studenţilor străini

Marius Bojiţă, rectorul UMF Cluj, a povestit pentru ZIUA de Cluj cum, înainte de anul 1989, studenţii străini au blocat sediul universităţii. “Erau nemulţumiţi pentru că şi-au picat examenele şi două zile au ocupat sediul universităţii. Erau mulţi şi atunci.

După ce a venit Miliţia, care i-a ameninţat că dacă nu eliberează sediul îi va trimite în ţară la ei, au ieşit. A fost îngrozitor: peste tot era numai mizerie”, a spus Bojiţă. Acesta a menţionat că studenţii străini nu reprezintă un pericol şi că sunt trataţi ca şi studenţii români.

from ziua de cluj

No comments: