Friday, February 15, 2008

29 de divorţuri, patru cãsãtorii şi zeci de probe

În vreme ce unii clujeni şi-au jurat iubire veşnicã, alţii s-au despãrţit definitiv de Valentine’s Day.
Singurele locuri în care nu a pãtruns ieri nebunia Zilei Îndrãgostiţilor au fost sãlile 102 şi 16 de la Judecãtoria Cluj-Napoca. În timp ce primarul Emil Boc oficia cãsãtorii de o zi în stradã, judecãtoarele Veronica Isacu şi Daniela Cãtunã pronunţau divorţuri. La Judecãtorie au fost pe rol ieri 29 de divorţuri, iar la Starea Civilã s-au oficiat patru cãsãtorii.

Ziua de 14 februarie, în care se sãrbãtoreşte de câţiva ani şi în România Valentine’s Day (Ziua îndrãgostiţilor), a început la Judecãtoria Cluj-Napoca la ora 9.00, cu îmbulzealã mare la sãlile de judecatã. Zeci de cupluri s-au prezentat ieri \n instanţã pentru a-şi anula certificatele de cãsãtorie.

La sala 102 au fost pe rol 14 divorţuri. Cu toate acestea, şedinţa nu a durat mult, la ora 11.00 judecãtoarea Veronica Isacu retragându-se din salã. “Am avut şedinţã uşoarã azi, pentru cã s-au înţeles pãrţile între ele. Au fost numai divorţuri de acord, care se pot depune dupã un an de la cãsãtorie”, a explicat judecãtoarea.

Aceasta a precizat cã foarte multã lume se bucurã când se pronunţã un divorţ. Ieri s-au pronunţat nouã din cele 14 divor]uri judecate la sala 102. Cei implicaţi nu au dorit sã comenteze cum au ajuns la divorţ. “Cele mai întâlnite motive de divorţ sunt violenţa în familie, adicã el dã cu paru, cu halba sau cu ce apucã, şi faptul cã unul dintre soţi pleacã la muncã în strãinãtate.

Paradoxal, pentru cã se presupune cã oamenii pleacã sã munceascã în altã ţarã pentru bunãstarea familiei, în ultima vreme cele mai multe cupluri se despart pentru cã cel plecat sau cel care rãmâne îşi gãseşte pe altcineva”, a declarat preşedintele Judecãtoriei, Gabriel Nãsui, judecãtor în cauze civile.

Alţi judecãtori au amintit ca motive de divorţ nepotrivirea de caracter între soţi, lipsa banilor şi înşelarea partenerului, care trebuie doveditã cu martori.

Valentine’s Day nu conteazã în instanţã

O atmosferã mai tensionatã am regãsit la sala 16 a Judecãtoriei, unde cauzele au durat mai mult. Din 34 de procese desfãşurate ieri, 15 au fost divorţuri, iar restul, partaje. O bãtrânã audiatã ca martor a expus un motiv de divorţ atipic: “Fiul meu e nemulţumit.

Ea are douã servicii, el lucreazã în schimburi. Cu fetiţa stã când are timp”. Un martor în alt divorţ a prezentat o situaţie diferita: “El o jigneşte şi spune de ea cã lipseşte prea mult de acasã. Reclamanta vrea sã plece la lucru afarã, pârâtul nu e de acord”. “Cauza rãmâne în pronunţare”, a conchis judecãtoarea Daniela Cãtunã.

La ieşirea din sala de judecatã, cuplul nu a dorit sã vorbeascã despre Ziua îndrãgostiţilor: “Chiar nu-i momentul”. “Aici (la Judecãtorie – n. red.) se dau termene şi de Buna Vestire. Ar putea sã ţinã (judecãtorii – n. red.) cont de anumite zile”, a precizat o avocatã.

“Pentru o viaţã, nu pentru o zi”

în timp ce se pronunţau divorţuri la instanţã, pe artera care face legãtura între Palatul de Justiţie şi Casa Cãsãtoriilor primarul Emil Boc oficia, pe bandã rulantã, cãsãtorii de probã pentru o zi. La câţiva zeci de metri de cununiile fictive, în Casa Cãsãtoriilor a început la ora 14.00 oficierea a patru cãsãtorii “reale”. Marius şi Ligia Popa, în vârstã de 28, respectiv 23 de ani, spun cã au ales în mod special sã se cãsãtoreascã pe 14 februarie, de Ziua îndrãgostiţilor.

“Dar noi nu suntem pentru o zi, noi suntem pentru o viaţã”, spune Marius zâmbind. Douã persoane trecute de prima tinereţe, care s-au cãsãtorit, de asemenea, ieri, au precizat cã este o întâmplare faptul cã s-au cununat pe 14 februarie, afirmând cã nu ţin cont de o sãrbãtoare preluatã de la americani.
from ziua de cluj

No comments: