Wednesday, February 13, 2008

Cine va avea stadion mai frumos: CFR sau "U"?

Clujul va avea încă din 2008 o arenă de aproape 25.000 de locuri, cu licenţă pentru Champions League, iar în 2010 va dispune şi de un stadion de 30.000 de locuri la standarde europene.


Cea din Gruia, pe care evoluează CFR este deja la standarde internaționale, dar are deocamdată numai două laturi. Chiar şi aşa, stadionul „Dr. Constantin Rădulescu” a primit acceptul UEFA de a organiza meciuri din grupele Champions League. În România, numai arena din Ghencea mai are încuviințarea forului european.


În Gruia, stadion închis

Şefii de la CFR fac eforturi pentru ca arena lor să devină cea mai modernă din ţară. Ei le-au promis fanilor că, până în vară, va fi gata şi tribuna de vis-a-vis de oficială.

În acest moment, în Gruia sunt în plină desfășurare lucrările pentru parkingul subteran de 90 de locuri. Peste acesta se va turna o placa de beton, iar deasupra va fi aşezată o tribună din schele metalice, care va fi acoperită integral. Capacitatea acesteia va fi de 9.700 de locuri și va fi terminată în vară. Inițial, sub tribuna construită pe fostul teren cu zgură urma să fie construite vestiarele, dar s-a renunțat la această idee. Totuşi, acolo va fi găzduită o nouă zonă pentru mass-media, mai centrală, actuala masă a presei aflându-se în dreptul careului mare dinspre Belvedere.

Preşedintele feroviarilor, Iuliu Mureșan, a declarat că se intenționează închiderea completă a arenei, în zona dinspre strada Maşiniştilor urmând să fie ridicată o mini-peluză de maximum 2.000 de locuri. Astfel, stadionul va putea găzdui, în total, peste 25.000 de spectatori.


„Ion Moina” va fi rotit cu 15 grade

După lungi discuţii, se pare că „Ion Moina” chiar va fi reconstruit. Stadionul a fost proiectat de Universitatea Tehnică şi are o "arhitectură deosebită, futuristă", a explicat preşedintele comsiei de licitaţie, Dan Canta. Acesta a precizat că stadionul va rămâne pe actuala locaţie, însă poziţia va fi modificată cu 15 grade, pentru ca spaţiul să fie folosit la maxim. Structura noului stadion va avea trei componente: zona tribunelor, stuctura de rezistenţă şi copertina.

Tribunele vor fi realizate din beton şi vor oferi o capacitate de 30.000 de locuri la standardele FIFA şi UEFA. "În zona de sub tribune vor fi amenajate în special spaţii pentru actualele cluburi sportive care îşi desfăşoară activitatea în stadion. Pe lângă acestea, se vor amenaja şi spaţii comerciale şi spaţii de întreţinere", a declarat Canta.

Partea a doua a stadionului va fi formată dintr-o structură de metal formată din grinzi care vor avea ca bază de susţinere nişte stâlpi mari de beton. Scopul acestei structuri metalice este de a susţine copertina. "Noul stadion va fi acoperit în zona tribunelor, pe o lungime de 30 de metri, cu o copertină. Spre exterior copertina, fabricată din tablă cutată, va fi opacă. Partea interioară a copertinei, pe o lungime de 10 metri, va fi realizată din policarbonat transparent", a explicat pentru clujeanul.ro, prorectorul UTCN, Mircea Petrina.

În ceea ce priveşte gazonul acesta va fi înlocuit în totalitate. "Gazonul va fi natural, însă spre deosebire de vechiul gazon, cel nou va fi încălzit pentru a permite desfăşurarea meciurilor pe orice vreme. Totodată, gazonul va fi drenat foarte bine pentru a nu fi probleme în zilele ploioase", a menţionat Canta.

from clujeanul.ro

No comments: