Wednesday, February 13, 2008

Portughezii vor ridica mall-ul Akademia

ZF Transilvania, Cluj: Compania Engexpor a fost desemnată pentru administrarea proiectului de construire a celui de-al patrulea mall din Cluj-Napoca. Compania Engexpor are deschise birouri în Portugalia, Brazilia, Angola şi mai recent în România.

“Am fost în discuţii cu mai multe companii care activează pe acest domeniu, dar am ales firma portugheză datorită experienţei pe care o au în administrarea proiectelor de centre comerciale”, a declarat pentru ZF Transilvania Ovidiu Bojan, director executiv Nisco Invest.

Înfiinţată în 1985 în Portugalia, Engexpor are ca domeniu principal de activitate oferirea de servicii de project & construction management şi este specializată pe centre comerciale. “Compania portugheză a fost implicată în realizarea a peste 27 de proiecte de centre comerciale în Europa şi Brazilia, astfel că suntem încântaţi de colaborarea cu ei. Pentru proiectul Akademia vor fi alocate 20 de persoane, din care şapte vor fi expaţi cu o experienţă importantă în domeniu”, a mai spus director executiv Nisco Invest.

Engexpor dezvoltă o cifră de afaceri anuală de aproximativ 10 milioane de euro, printre clienţii companiei numărându-se Multidevelopment Corporation, Inter Ikea, Sonae Sierra, Immoauchan sau Chamartin Inmobiliaria.

Lucrările la mall încep în martie

Compania de dezvoltare imobiliară Nisco Invest va demara până la începutul lunii martie lucrările de construcţie la proiectul Akademia Center Cluj, firma având începând de luna trecută autorizaţia de construcţie. Centrul comercial va avea o suprafaţă de 41.000 de metri pătraţi, iar termenul de finalizare al proiectului este primul trimestru al anului viitor.

Akademia Center va include pe lângă spaţiile de retail şi servicii, spaţii de birouri de clasa A, precum şi spaţii medicale. Suprafaţa închiriabilă a proiectului este de 18.000 de metri pătraţi. iar finanţarea provine atât din surse proprii, cât şi din fonduri atrase de la bănci. Acţionarul majoritar al Nisco Invest este omul de afaceri clujean Călin Nistor.

Reprezentanţii companiei nu au putut să ofere deocamdată detalii cu privire la identitatea viitorilor chiriaşi, însă au precizat că la sfârşitul anului trecut mai mult de jumătate din spaţiile disponibile erau precontractate.

Akademia Center va fi construit pe un teren concesionat de la Consiliul Judeţean, pe o perioadă de 49 de ani. Dezvoltatorul proiectului estimează că noul centru va aduce anual aproximativ 200.000 de euro Consiliului Local Cluj, cifră reprezentând taxe de impozitare pe clădire.

Al patrulea mare centru comercial.

Compania Nisco Invest face parte dintr-un grup de opt firme, care şi-a început activitatea pe piaţa locală din 1990 şi care anul trecut au realizat o cifră de afaceri totală de 23 de milioane de euro. Firma a dezvoltat până în prezent proiecte imobiliare în Cluj-Napoca şi Satu Mare valoarea lor totală fiind de aproximativ 5 milioane de euro. Conducerea Nisco Invest intenţionează de asemenea să deruleze investiţii imobiliare în Târgu Mureş.

Proiectul din Cluj-Napoca al Nisco va fi promovat de compania Colliers International, una dintre cele mai importante organizaţii imobiliare din lume, cu venituri de peste 1,4 mld. dolari şi 241 de birouri în 54 de ţări.

Proiectul Akademia Center este cel de-al patrulea proiect de spaţii comerciale anunţat în ultimii doi ani pe piaţa clujeană. În prezent, în Cluj-Napoca există două proiecte finalizate şi două în construcţie.

Pe lângă investiţia Nisco Invest, un alt proiect este cel al britanicilor de la Dawnay, Day, care au achiziţionat locaţia fabricii Tricotaje Someşul, aflată aproape de centrul municipiului Cluj-Napoca. Dawnay Day va construi aici un proiect imobiliar în valoare totală de aproximativ 85 milioane de euro. Pe lângă cele două proiecte anunţate în 2007, tot anul trecut fost lansate pe piaţa clujeană primele două mall-uri.
from clujeanul.ro

No comments: