Wednesday, February 13, 2008

Şcoala ardeleană

Fotbal şi carte e reţeta după care Şcoala de fotbal "Ardealul" din Cluj pregăteşte jucători cu pedigree european

În timp ce liderul CFR şi "U" importă masiv jucători de pe toate continentele, Şcoala "Ardealul" echilibrează balanţa comercială a Clujului.
În zona industrială a Clujului, un club fabrică fotbalişti şi oferă soluţii pentru înlocuirea mărfurilor de slabă calitate de pe rafturile primei ligi. "Au venit tot felul de nonvalori în fotbalul românesc. E un fenomen teribil de periculos. Contează doar ambiţia şi orgoliul patronilor. Borcea să-l bată pe Gigi, Gigi pe Copos, să se bată cu pumnul în piept şi să danseze din buric la oficială. Sînt puţini jucători de echipe naţionale transferaţi la noi. CFR Cluj nu va face performanţă internaţională. Jucătorii aduşi de lider nu au valoare individuală, au limite, au doar şcoala fotbalului. Sînt de categoria a treia".

Lecţiile Mutu şi Zicu
Analiza îi aparţine antrenorului Mihai Georgescu, prin mîna căruia au trecut Raţ, Jean Barbu sau Gîlcă. În 2004, tehnicianul născut şi consacrat la Piteşti a fost convins să se mute în Ardeal, pentru a coordona un proiect ambiţios. O şcoală de fotbal care să producă fotbalişti pregătiţi pentru performanţă, dar şi pentru viaţă. "Sîntem ca o familie. Nu sînt un zbir, dar există disciplină şi ordine. Ne interesează şi şcoala, copilul să înveţe o limbă străină. Să aibă o mentalitate corectă. Cei care ziceau <> erau nişte criminali. Nu le cer să aibă numai note de 10, ne mulţumim şi cu note mai mici. Vrem să fie conştientizaţi, nu să o facă de frică. Să aibă grijă şi de refacere. Le dăm exemple, cazul Mutu sau cazul Zicu. Le vorbim de cei care au reuşit şi de cei care nu au reuşit şi le explicăm de ce", a explicat Georgescu cum îşi creşte fotbaliştii.

Fără ţigări şi alcool
La "Ardealul" fumatul şi băutura sînt interzise. Cine încalcă regula riscă să fie exclus! "Acum 20 de ani, într-un lot din Divizia A erau 18 beţivi. Acum, dacă mai sînt 2-3. Lucrurile s-au schimbat, nu mai poţi să faci faţă rigorilor dacă nu eşti serios", a mai spus tehnicianul cu un sfert de secol în branşă. "Ardealul" a vîndut deja juniori la Sporting, Benfica, Espanyol şi Steaua, dar nu echipelor din Cluj. "CFR nu ne-a căutat niciodată, m-a vrut doar pe mine în urmă cu un an şi jumătate, iarU Cluj a oferit un preţ care nu ne acoperea nici cheltuielile cu Răduţ, care e acum la Sporting", a tranşat subiectul Georgescu.


MESAJELE DIN VESTIAR

"Vino la antrenament pregătit pentru antrenament!"

"Cum te antrenezi şi te refaci aşa o să joci"

"Jocul este cartea ta de vizită"

Ibrahimovici din Ghencea
Internaţionalul de juniori Marius Albu este ultimul transfer important realizat de "Ardealul". Atacantul de 17 ani, originar din Piteşti, este comparat de Mihai Georgescu cu suedezul Ibrahimovici: "Este foarte abil, puternic, are viteză şi este foarte <>. Are simţul golului. Aduce foarte mult cu Ibrahimovici, care mai dispare din joc, dar revine cu execuţii extraordinare". Tot în Bucureşti au mai ajuns Codruţ Lircă (Progresul) şi Adrian Lungu (Sportul).

Colaborări cu Marinescu şi Răducioiu
"Ardealul" perfectează transferurile externe cu ajutorul impresarilor Lucian Marinescu şi Florin Răducioiu. "Lucian mi-a fost elev şi acoperă piaţa spaniolă şi portugheză, iar Florin operează în Franţa şi Italia. Lucian primeşte DVD-uri, le urmăreşte, şi le trimite mai departe cluburilor. Dacă jucătorii stîrnesc interes, merg cîteva săptămîni în probe şi apoi, dacă trec testele, semnează contractele", a spus Mihai Georgescu, care aşteaptă ca atacantul Alexandru Ciucur, originar din Dorohoi, să prindă la vară un angajament în Italia. "E cel mai bun din elevii pe care-i am la şcoală".

Modelul "Luceafărul"
Şcoala de fotbal "Ardealul" a fost înfiinţată în 2004. Principalii finanţatori sînt omul de afaceri Alexandru Moldovan şi fostul baschetbalist Mircea Barna. Lor li s-a adăugat recent Ion Lazăr, care alături de fratele său, Benone, finanţează echipa Internaţional Curtea de Argeş. La "Ardealul" au fost selecţionaţi 40 de copii, repartizaţi pe două grupe de vîrstă: 15-16 ani şi 17-18 ani. Ei învaţă la Grupul şcolar "Aurel Vlaicu", unde clubul le oferă cazare şi masă. Tinerii fotbalişti stau cîte patru în cameră, au cîte patru ghete de joc fiecare şi cîteva seturi de echipament. "Am ales modelul Luceafărul, pentru că el a dat rezultate, aşa s-a ridicat fotbalul românesc", a explicat Georgescu.

150.000 de euro este suma minimă pe care au fost transferaţi juniorii în străinătate, sumă care se achită integral dacă sînt îndeplinite mai multe clauze

450.000 de euro a cheltuit "Ardealul" în cei patru ani de existenţă

10 jucători au mai rămas din cei 20 ai grupei de 17-18 ani, restul fiind transferaţi în străinătate şi la Steaua, Sportul, Progresul sau Vîlcea

1 singur jucător clujean este înscris la "Ardealul"
from gsp.ro

No comments: