Friday, February 15, 2008

Nemţii ridiculizează Clujul într-un reportaj difuzat de televiziunea SAT 1


Televiziunea germană SAT 1 a prezentat, săptămâna trecută, România, în cadrul unui reportaj legat de relocarea fabricii Nokia, ca şi cum aceasta ar fi o ţară din lumea a treia. Nemţii au trimis un reporter special la Jucu, sub pretextul că ar dori să se angajeze la fabrica de telefoane mobile de aici. Acesta se plânge de preţul taxiului, spune că românii merg cu căruţele pe stradă şi stau la cozi exact ca pe vremuri.

Reporter venit "să se angajeze"

"Nokia le-a propus angajaţilor să lucreze la fabrica din Jucu dacă cea din Germania se va închide", anunţă prezentatoarea jurnalului de ştiri de la SAT 1, anunţând că unul dintre reporterii lor speciali a făcut deplasarea până lângă Cluj pentru "a-şi încerca norocul".

Reporterul este prezentat încă de la îmbarcarea în avion, de pe aeroportul din Frankfurt, până la aterizarea la Cluj, de unde ia un taxi până la hotel. Ajuns în centru, pe Eroilor, el arată bonul de taxi şi se plânge că deşi România ar trebui să fie o ţară ieftină, a plătit 18 euro pentru drum.

Imaginile arată oameni deplasându-se în căruţe, iar comentariul subliniază că în timp ce unii merg ca în vremurile de altădată, unii, destul de puţini, au maşini şi plătesc cam 1 euro pe litrul de benzină. În continuare, reportajul se opreşte asupra unor oameni care stau la coadă să cumpere aripi de pui proaspete, iar apoi jurnalistul gustă brânză de la o tarabă din Piaţa Mărăşti. "Acum a venit firma Nokia şi a oferit locuri de muncă, dar în câţiva ani va pleca şi se va muta altundeva", comentează o vânzătoare din piaţă, căreia reporterul i se adresează în germană.
Nu s-a descurcat cu compostarea biletului

Reporterul se urcă apoi într-un autobuz şi are dificultăţi în a-şi composta biletul, apoi se declară uimit de faptul că sunt inscripţii în germană în mijlocul de transport. Jurnalistul caută "birourile" Nokia din Cluj şi ajunge, fără multe dificultăţi, spune el, chiar la cele două directoare, însă acestea, adaugă reporterul, nu vor să discute cu un german în căutarea unui loc de muncă.

Încercând să-i prezinte pe oamenii din Jucu, reporterul ajunge "din întâmplare" într-o casă de rromi, aglomerată, despre care spune că nu au apă şi gătesc la o sobă improvizată în mijlocul camerei. În timp ce femeia, însărcinată în 4 luni, spune că după naştere vrea să se angajeze la Nokia, bărbatul subliniază că nu e vina românilor că nemţii au rămas fără serviciu la Nokia, şi că şi aici sunt destui şomeri.

Reporterul îi întreabă, tot în germană, pe câţiva ţărani, unde e Nokia, iar aceştia îl duc la fabrică cu căruţa, unde "se înţelege" nemţeşte cu un muncitor de pe şantier care îi spune că nu e voie să filmeze sau să intre acolo fără cască de protecţie. Concluzia jurnalistului e însă că nici cei de la Goldbeck, care construiesc fabrica, nu vor muncitori germani.

Reportajul se încheie cu imaginea reporterului urcând iar în căruţă, în timp ce comentariul prezintă concluziile: "muncitorii români vor face telefoane pe bani puţini, iar neamţul trebuie să se întoarcă acasă, între oameni (sublinierea redacţiei)".
from clujeanul.ro

No comments: