Wednesday, February 13, 2008

Fãgetul, protejat de invazia betoanelor

Lovitură pentru investitorii imobiliari: 1.639 de hectare din zona Fãget au fost declarate situri protejate, prin includerea în reTeaua europeanã “Natura 2000”.
Peste 1.600 de hectare din zona Fãgetului au fost declarate arie protejatã de Ministerul Mediului. Conform reprezentanTilor Gãrzii NaTionale de Mediu (GNM), orice activitate din zonã, orice construcTie sau orice proiect imobiliar de amploare va fi supus unei stricte evaluãri de mediu. Ecologiştii clujeni spun cã astfel Fãgetul va fi protejat de invazia betoanelor.

Specialiştii biologi sustin cã în lacurile din Fãget exitã o specie de alge unicã în lume, iar în zonã trãiesc specii de fluturi aflate în pericol de disparitie. De asemenea, acolo existã şi o pãdure de fag, protejatã prin legislaTia europeanã.

Pãdurea Fãget şi zona limitrofã, pânã la Valea Morii, a fost inclusã în reTeaua ecologicã europeanã “Natura 2000”. “Conform Ordinului nr. 776/05.09.2007 privind declararea siturilor de importantã comunitarã ca parte integrantã a retelei ecologice europene «Natura 2000» în România, în zonã a fost declarat situl de importanTã comunitarã «Fãgetul Clujului –Valea Morii», cu o suprafatã de 1.639 ha”, se aratã într-o informare a Agentiei pentru Protecia Mediului Cluj.

Conform legislatiei, prin introducerea în “Natura 2000”, cele peste 1.600 de hectare vor avea un regim special. “Vor exista limitãri, orice activitate nouã, constructii, proiecte imobiliare vor avea nevoie de o evaluare de mediu şi de un studiu de impact”, a declarat Mihaela Beu, comisar-şef al Gãrzii de Nationale Mediu-Comisariatul Cluj.

De asemenea, comisarul-şef a explicat cã limitãrile impuse de reteaua “Natura 2000” vor fi transpuse şi în Planul Urbanistic General. “Asta nu înseamnã cã vor fi interzise cu desãvârşire constructiile, dar vor exista limitãri şi vor fi solicitate evaluãri de mediu”, a mai declarat Mihaela Beu.

De asemenea, şeful GNM Cluj a explicat cã pentru zona inclusã în reteaua ecologicã “Natura 2000” se va realiza şi o evaluare de mediu. Prin aceastã evaluare se va realiza un recensãmânt al speciilor de animale şi al altor elemente de mediu care vor fi protejate.

Efectele urbanistice ale ordinului ministerial

Ordonanta ministerială va avea efecte directe asupra reglementãrilor de urbanism, abia dupã ce va fi modificat Planul Urbanistic General (PUG). “Dacã nu se precizeazã clar în ordinul ministerial cã se modificã implicit şi PUG-ul, atunci este nevoie ca reglementãrile sã fie introduse în acesta”, a explicat Adrian Iancu, fostul arhitect-şef al oraşului şi actual membru al Comisiei de Urbanism din cadrul Primãriei.

în acest sens este nevoie ca şi Consiliul Local sã aprobe o hotãrâre prin care PUG-ul să fie modificat. Pe de altã parte, vestea cã Fãgetul a devenit arie protejatã a stârnit vâlvã între dezvoltatorii imobiliari şi arhitecti.

“Foarte recent am constatat şi eu cã Fãgetul a intrat în aceastã reTea. Sigur cã vor fi afectate şi proiectele imobiliare. în principiu, procedurile de avizare vor fi mai stufoase”, a declarat arhitectul Liviu Scripcaru.

Pe de altã parte, acesta spune cã, deşi ordinul ministerial a fost emis, încã nu au fost determinate exact limitele zonei protejate, dar a admis faptul cã protejarea zonei verzi şi conservarea acesteia reprezintã un câştig pentru clujeni.

Pãdurea, ferită de atacul betoanelor

Reprezentantii organizatiilor ecologiste sunt de pãrere cã includerea Fãgetului în reteaua europeanã a ariilor protejate va opri ofensiva constructiilor în zonele verzi.

“încadrarea zonei ca sit natural în reTeaua «Natura 2000» va fi o piedicã pentru invazia de constructii”, spune preşedintele Clubului de Cicloturism Napoca, Radu Mititeanu. El s-a plâns de faptul cã autoritãtile au lãsat de izbelişte zona Fãgetului, care a fost populatã de constructii ce au distrus şi zone importante din spatiul verde.

“Constructiile şi proiectele imobiliare existente nu pot fi oprite, dar mãcar de acum sã existe o limitare în acest sens”, a mai declarat Radu Mititeanu. De altfel prin încadrarea ca sit natural protejat, Fãgetul va deveni una din zonele verzi monitorizate mai atent de cãtre autoritãti. “Pânã acum monitorizarea şi conservarea acestei zone nu prea s-a fãcut”, a mai spus Mititeanu.

Unul dintre clujenii care au contribuit la crearea reTelei “Natura 2000” este profesorul doctor Ioan Ghira, din cadrul departamentului de Zoologie al Universitãtii Babeş-Bolyai (UBB). Acesta spune cã prin protejarea Fãgetului în cadrul “Natura 2000” clujenii vor beneficia de un spatiu de recreere cu adevãrat natural.

“Nu putem sta mereu între blocuri, avem nevoie sã evadãm, sã ieşim în naturã”, a declarat acesta. în opinia sa, decizia ministerului este una binevenitã, dar a mai explicat cã ea trebuie aplicatã corect. “Sigur cã zona va avea un regim aparte, dar nu înseamnã cã omul nu va mai avea acces acolo. în Occident existã zone periurbane, aşa cum ar trebui sã fie şi Fãgetul. Adicã zone de agrement, unde se mai şi distruge”, a explicat profesorul Ioan Ghira.

Ce se protejeazã în Fãget?

Profesorul Laszlo Rakosy, din cadrul Facultãtii de Biologie-Geologie a UBB, a prezentat pe scurt câteva din elementele naturale ce urmeazã a fi conservate în Fãget, prin includerea zonei în reTeaua “Natura 2000”. “Unul dintre elementele importante care vor fi conservate este pãdurea de fag, Fãgetele de tip Carpatin.

Aceasta are o valoarea europeanã recunoscutã prin directivele europene în materie de mediu”, a explicat Laszlo Rakosy. De asemenea, el a amintit faptul cã în Fãget existã câteva lacuri care au în componenta lor o specie de alge unicã în lume.

“Din pãcate, în unele cazuri s-a încercat şi secarea acestor lacuri”, a mai adãugat profesorul Laszlo. De asemenea, în zona de pajişte a Fãgetului trãieşte şi o specie foarte rarã de fluturi. Conform profesorului Laszlo Rakosy, aceastã specie este amenintatã de pãşunatul excesiv.

“Zona are o valoare mult mai mare ca zonã recreativã, şi când este populatã de constructii. Declararea Fãgetului ca zonã protejatã oferã o mai mare şansã pentru conservarea naturii”, a mai explicat profesorul Laszlo Rakosy.

Ce este “Natura 2000”

Reteaua “Natura 2000” reprezintã instrumentul principal al Uniunii Europene de conservare a naturii în statele membre. Este o retea de zone desemnate de pe teritoriul Uniunii Europene, unde specii vulnerabile de plante şi animale, respectiv habitate importante trebuie protejate.

Programul “Natura 2000” are la bazã Directivele Uniunii Europene cu privire la Pãsãri şi la Habitate, directive care au fost transpuse în România prin Legea nr. 345/2006 pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 236/2000.

România este una dintre cele mai importante regiuni din Europa din punct de vedere al bogãtiei florei şi faunei sãlbatice şi a habitatelor, astfel cã tara noastrã va aduce o contributie deosebit de importantã la realizarea retelei ecologice europene “Natura 2000”.

Aceastã biodiversitate trebuie protejatã şi trebuie folositã pentru a promova dezvoltarea durabilã în zonele rurale, precizeazã reprezentantii Agentiei Regionale de Protectie a Mediului.

from ziua de cluj

No comments: