Sunday, February 10, 2008

Templul sufletelor

Complexul sportiv clujean format din Stadionul Municipal „Ion Moina” şi Sala Sporturilor „Horia Demian” împlineşte 45 de ani de existenţă. În 2008, clujenii pot serba aproape o jumătate de secol de istorie, de bucurii şi tristeţi adunate, de urale, dezamăgiri, dar mai ales mult suflet pus de fanii simbolului „U” pentru echipa de fotbal şi toate celelalte sporturi.

Istoria stadionului clujean are mai mult de 45 de ani, dar nu în forma actuală. În 1911, pe locul actualei arene se inaugura una de doar 1500 de locuri, iar meciul de deschidere a avut loc în compania turcilor de la Galatasaray Istanbul. Echipa clujeană a câştigat cu scorul de 8-1, spre deliciul iubitorilor fotbalului de la acea vreme.


Stadionul în actuala sa formă, dar şi Sala Sporturilor, au primit autorizaţie de funcţionare în 1963, după mai bine de patru ani în care s-au construit, mai ales prin munca patriotică specifică acelor vremuri. Forma stadionului, U, nu a fost împrumutată de la vreun alt aşezământ fotbalistic celebru, ci a respectat doar denumirea clubului clujean. După doar un sezon de la inaugurare, fotbaliştii de la Universitatea au „sfinţit” stadionul cu un rezultat neegalat până în prezent, câştigarea Cupei României, iar după încă un an au reuşit să adune fani în tribune mult peste capacitatea oficială, de 28.000 de locuri, la confruntarea cu Atletico Madrid, din 16-imile Cupei Cupelor. În semn de preţuire, numele atletului clujean Ion Moina a fost conferit stadionului, sprinterul obţinând 27 de titluri naţionale şi 33 de recorduri naţionale în probele de 100 şi 200 de metri.
Din păcate, starea de degradare avansată a stadionului a obligat autorităţile locale să închidă mai bine de jumătate din tribune, pentru a nu pune în pericol viaţa suporterilor. Decizia a survenit acum opt ani, într-o perioadă neagră a echipei studenţesti, care a retrogradat pentru prima dată în Divizia C. De atunci, ceea ce a fost odată bijuteria oraşului s-a degradat continuu, autorităţile locale nereuşind nici până acum să demareze propriu-zis lucrările de reabilitare sau de construcţie a unei noi arene.


Sala, a doua din România


Sala Sporturilor poartă numele unui alt monstru sacru al sportului clujean, baschetbalistul Horia Demian, care a jucat timp de un deceniu sub culorile Universităţii, interval în care a condus echipa spre o medalie de argint şi patru de bronz în campionatul naţional. De asemenea, Horia Demian a avut 165 de convocări la echipa naţională, cu care a participat la patru turnee finale de Campionat European, inclusiv la ediţia din 1967 (Finlanda), la care România a obţinut cea mai bună performanţă din istorie, neegalată până în prezent – locul cinci.


Spre deosebire de stadion, Sala Sporturilor a fost îngrijită permanent, iar în prezent poate rivaliza cu orice arenă cu pretenţii din ţară. Ca şi capacitate, este a doua după Polivalenta din Bucureşti (5000 de locuri), sala clujeană având 3200 de locuri. De-a lungul istoriei sale au avut loc numeroase evenimente naţionale şi internaţionale, unul din cele mai importante derulându-se la doar trei ani de la inaugurare, în 1966: o grupă a Campionatului European de baschet feminin. La ediţia de atunci, care s-a disputat la Sibiu şi Cluj, naţionala României a fost învinsă greu, în finala mică, de Republica Democrată Germană, cu scorul de 65-60 (29-24 şi 36-36), într-un eveniment fără precedent pentru sportul de sală românesc, ce pare aproape imposibil de atins în prezent.
Meciuri ale echipelor lui „U” sau ale celor naţionale de baschet, handbal şi volei au adunat de-a lungul timpului mii şi mii de fani, care au strigat la fel de pătimaş nu doar „Haide U!”, ci şi „Hai România!”.


Ar fi multe de spus despre o istorie atât de îndelungată, greu de cuprins într-un simplu articol de ziar. Dar, dincolo de cuvinte, există o stare unică, în formă de „U”, simbolul despre care cercetătorii au spus recent că este simbolul fericirii. Ei n-au ştiut însă ce ştiu fanii lui „U” de mai bine de 30 de ani, de când intonează melodia „Slavă ţie studenţei”: „E simbolul fericirii şi al iubirii"!
from informatia de cluj

No comments: