Friday, February 15, 2008

Zeu roman în centrul Clujului

O statuie a Zeului Mercur a fost găsită în subsolul Şcolii “Ioan Bob”.
Un muncitor în construcţii din Cluj-Napoca a făcut în urmă cu două săptămâni o descoperire considerată de arheologi foarte valoroasă. Alin Lupu (foto) lucra la reabilitarea Şcolii “Ioan Bob” şi susţine că, întâmplător a dat peste o statuie, care s-a dovedit a fi a zeului roman Mercur.

Muncitorul care a găsit statuia, angajat al societăţii care lucrează la consolidarea şi reabilitarea şcolii, nu a dat semne că ar fi conştient de importanţa descoperirii sale. “Am decopertat podeaua din sala de sport şi în timp ce lucram acolo, în pământ, am găsit o statuie”, a povestit Alin Lupu. “Cam aşa era de mare!”, a încercat el să descrie statuia, arătând cu mâna o înălţime de puţin peste jumătate de metru.

Muncitorul şi-a anunţat imediat şeful, care, la rândul său, a chemat arheologii. O echipă a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, condusă de muzeograful arheolog Adriana Isacu, s-a deplasat pe şantier, unde au fost demarate săpături ştiinţifice, care vor mai dura câteva zile. Cu toate că nu au dorit să ofere prea multe detalii despre statuie, arheologii clujeni susţin că aceasta reprezintă o valoare pentru istoria clujeană.

Mercur este Zeul Comerţului în mitologia romană. Alte statui care îl reprezintă au fost găsite, de-a lungul timpului, în lumea întreagă, primul templu dedicat acestuia datând din anul 495 î. Hr.

from ziua de cluj

No comments: