Thursday, January 24, 2008

Aeroportul lui Paszkany

Omul de afaceri clujean a câştigat disputa cu un investitor din SUA pentru terenurile unde americanul voia sã construiascã un aerodrom.
Omul de afaceri clujean Arpad Paszkany a tranşat disputa cu un investitor american pentru terenurile din satul Chidea (comuna Vultureni), oferind proprietarilor mai mult cu 1.000 euro/ha. Clujeanul vrea sã ridice în apropierea vilei sale situate la 40 km de Cluj-Napoca un aeroport privat, potrivit informaţiilor ZIUA de Cluj.

Casele construite din piatrã de râu în stilul caracteristic construcţiilor maghiare din Ardeal s-au degradat pentru cã nu sunt folosit decât vara sau unele sunt pãrãsite de-a binelea, proprietarii fiind duşi de mult la cele sfinte. Pe una din uliţe l-a întâlnit pe Istvan Biro, primul partener de afaceri al milionarului clujean.

“Eu i-am vândut pentru prima datã teren lui Arpi, cam 36 de ari. Acum tot ce îi înconjoarã proprietatea e al lui, a tot cumpãrat teren”, spune bãtrânul. Arpad Paszkany ar fi cumpãrat de la oameni atât terenuri arabile, cât şi pãdure.

Biro este unul dintre cei 90 de locuitori, majoritatea octogenari. Bãtrânul, veteran al celui de-Al Doilea Rãzboi Mondial, se mândreşte cu faptul cã este bun amic cu Paszkany.

“îi cunosc şi familia, tatăl său a venit anul trecut şi mi-a cerut sã îi dau nişte flori de mãlin. Culege toate florile, domnu’ inginer”, povesteşte Biro. Spune cã Paszkany Senior a fost inginer constructor în Germania, dupã care s-a întors în ţarã.

“Vrea sã facã o staţiune”

Dupã ce a bãtut palma cu magnatul clujean, şi-a reinvestit banii într-o altã parcelã, poziţionatã mai aproape de casã. “Aşa nu mai trebuie sã urc dealul”, spune Biro.

“Satul îi îmbãtrânit, aproape pãrãsit. Cei tineri au plecat sã lucre la Cluj, la Gherla sau în Ungaria. O casã se vinde şi cu 100 de milioane de lei vechi. Acum s-au mai prins unii şi au mai crescut preţurile. Familia Paszkany o început cã cumpere terenuri de vreo 10-12 ani. Si-o fãcut pe deal o vilã enormã, cu livadã şi un zid ca de cetate. Si-o adus utilaje de construcţii, piatrã, oameni din sat care sã facã lucrãrile. O sãpat şase fântâni. Am înţeles cã vrea sã facã si o staţiune”, spune un chidean.

Domeniul de la Chidea

La 200 de metri de casa bãtrânului troneazã domeniul familiei Paszkany. Intrarea în conacul de pe deal se face printr-o poartã albã. La început, domeniul era pustiu, având doar o casã micã, spun sãtenii. Drumul de acces este pavat pânã în curte, terminatã cu o casã supraetajatã.

Clãdirea este supravegheatã de camere de luat vederi, iar lângã aceasta se aflã un autoturism 4x4. Când Paszkany nu este în preajmã, peste conacul milionarului este stãpân nea’ Crişan, un localnic.

“Nu prea stã pe aici, vine doar în vizitã la sfârşit de sãptãmânã”, ne-a explicat administratorul domeniului. Din interiorul curţii, ne-a arãtat întreg domeniul milionarului. Cu toate cã este omul de încredere al magnatului, acesta spune cã nu a auzit de proiectul aeroportului.

“Aici e ca la Ţiriac”

în sat se spune cã Arpad Paszkany ar deţine 80 de hectare. Oficial, la Primãria Vultureni, deţine doar 10. Omul de afaceri are şi un domeniu de vânãtoare, unde la final de sãptãmânã sunt invitate personalitãţi, oameni de afaceri din Europa, prieteni sau politicieni clujeni. “Pe aici mai des a venit domnul Popa, viceprimarul de la Cluj”, spune Crişan. De la el am aflat cã Paszkany organizeazã des partide de vânãtoare.

“Cel mai mult vâneazã mistreţi, sunt mulţi aici. E ca la Ţiriac. Vine mai mult cu strãini din Austria. Mai vâneazã şi capre”, ne-a povestit Crişan. El ne-a povestit cã pe domeniu se mai aflã în construcţie o cladire destinatã personalului de serviciu.

“în zonã sunt cam 8.000 de hectare de pãdure. Organizãm mereu vânãtori, mai ales la mistreţi şi cãpriori. Din pãcate, nu prea sunt. Mai nou, oamenii de afaceri s-au transformat în vânãtori cu puşti cu lunetã.

Ca sã fie şi la noi un domeniu de vânãtoare precum cel al lui Ion Ţiriac, de la Balc, ar trebui sã investim foarte mulţi bani. Arpi Paszkany nu se prea afişeazã în zonã, mai degrabã e un tip discret. Când a venit unul din sat sã îl convingã sã-i cumpere terenul l-a enervat la culme”, povesteşte Liviu Lãpuşan, şeful filialei locale a Asociaţiei Vânãtorilor şi Pescarilor Sportivi.

Americanul a pierdut meciul

“Acum doi ani a venit la noi un investitor din Statele Unite care a spus cã are nevoie de 100-200 de hectare la Chidea ca sã construiascã acolo o pistã de raliuri. Era dispus sã aloce, împreunã cu partenerii lui de afaceri, 100 de milioane de dolari. Voia sã ridice un atelier pentru maşinile de curse, un hotel, blocuri şi un aeroport, cã aşa sunt americanii, vin cu avioanele lor.

Când a auzit Paszkany cã acesta oferea 70 de milioane de lei vechi pe hectar, el a plusat la 100 de milioane şi americanul a fãcut cale întoarsã. Este posibil ca Paszkany sã îşi facã aeroport acolo”, mãrturiseşte viceprimarul din Vultureni, Nicolae Chişiu.

“Paszkany a dat bani pentru drumurile din comunã, ne-a ajutat contra-cost cu utilaje de construcţie. Mai mult, sponsorizeazã şi echipa noastrã de fotbal, Vulturul, cu mingi şi cu tricouri vişinii, aşa cum au şi cei de la echipa sa, CFR. Eu sunt «U»-ist de felul meu, dar nu pot sã nu apreciez acest gest. Suntem pe primul loc în campionatul judeţean, am bãtut etapa trecutã în deplasare la Huedin şi vrem sã promovãm în Divizia D”, spune Chişiu.

“Paszkany a cumpãrat în Chidea tot ce se poate. Acolo vrea sã îşi stabileascã un fel de cartier general, unde sã se poatã întâlni în linişte cu oamenii de afaceri. De aceea vrea sã îşi facã acolo aeroport”, susţin surse din staff-ul lui. “Eu nu ştiu nimic despre un asemenea aeroport”, afirmã in acelasi timp Florin Ciorca, director de dezvoltare al companiei Polus Real Estate, unul dintre cei mai apropia]i colaboratori al multimilionarului clujean.

Şi Chinteniul vrea aeroport

“Noi am propus Consiliului Judeţean (CJ) sã facã la noi un aeroport cargo şi chiar pentru avioane charter. Noi avem 300 de hectare disponibile pentru aşa ceva, deci am putea contribui cu terenul. în schimb, CJ ne-ar putea asigura canalizarea, care se ridicã la 4 milioane de euro.

Comuna noastrã este bine poziţionatã, pentru cã s-ar putea realiza un drum de acces de la Someşeni. în plus, existã şi posibilitatea ca autostrada urbanã Jucu-Sânpaul sã treacã pe la noi, pentru cã în cealaltã variantã s-ar opri în cartierul Cetatea Fetei din Floreşti”, susţine Lucia Suciu, primarul comunei Chinteni.

from ziua de cj

No comments: