Tuesday, January 22, 2008

Conti începe să se transforme


ZF Transilvania, Cluj: Proprietarul fostului Hotel Continental, situat în centrul oraşului Cluj-Napoca, a anunţat că va demara luna aceasta lucrările de transformare a spaţiului în galerii comerciale de lux. Innvestiţia estimată pentru acest proiect este de aproximativ 5,5 - 6 milioane de euro.

Omul de afaceri Dorel Tamaş a cumpărat în 2005 hotelul Continental, prin intermediul companiei Ardeleana din Alba-Iulia. Anterior, imobilul aparţinuse companiei Continental Hotels.

“Am primit zilele acestea avizul favorabil din partea autorităţilor locale pentru începerea lucrărilor, astfel că, dacă vremea ne va permite, intenţionăm să demarăm activităţile de amenajare şi reabilitare ale imobilului chiar luna aceasta. Noile galerii comerciale vor fi disponibile pentru potenţialii chiriaşi în termen de opt-nouă luni”, a declarat pentru ZF Transilvania Dorel Tamaş, director general şi acţionar al companiei Ardeleana. Potrivit acestuia, lucrările de amenajare erau proiectate să înceapă anul trecut, dar nu au fost obţinute toate avizele necesare.

Înainte de a vinde hotelul, compania bucureşteană Continental Hotels a încercat mai multe variante de modernizare, însă niciuna nu a fost admisă de Comisia de Monumente Istorice. Compania din Alba-Iulia a preluat în mai 2005 hotelul din Cluj-Napoca, dar valoarea de vânzare a imobilului nu a fost făcută publică.

Hotelul Continental din Cluj are o suprafaţă totală de aproximativ 7.200 mp (1.800 mp la sol, plus 4 niveluri), iar experţii imobiliari estimează că valoarea de piaţă a acestuia ar fi de circa 14 milioane de euro. În urma tranzactiei de vânzare hotelul a fost închis, iar cei 67 de angajaţi au fost concediaţi. Denumit iniţial "New York", hotelul "Continental" a fost construit în 1895 şi a funcţionat ca hotel până la preluare.

Tot mai multe investiţii

Compania Ardeleana din Alba-Iulia a fost înfiinţată în 1991, iar, potrivit datelor Ministerului Finanţelor, în 2006 a avut o cifră de afaceri de 2,28 mil. euro. Ardeleana are ca acţionar majoritar compania Cristian Prodimpex, care activează tot în domeniul fabricării de încălţăminte.

Omul de afaceri Dorel Tamaş este, de asemenea, acţionar în cadrul companiei Mall Alba, care a dezvoltat un centru comercial în Alba Iulia. Acesta este primul mall din localitate şi are o suprafaţă utilă de peste 15.000 de metri pătraţi. Dezvoltatorii centrului comercial Mall Alba sunt trei oameni de afaceri locali, investiţia fiind de aproximativ 14 milioane de euro. Finanţarea proiectului a fost asigurată în proporţie de 75% din credite bancare, restul investiţiei provenind din surse proprii ale celor trei acţionari.

Sectorul comercial clujean s-a dezvoltat accelerat în ultimii ani, tot mai multe firme de marcă şi retaileri de amploare anunţându-şi intenţia de a investi pe piaţa locală. Dacă în 2006 în Cluj-Napoca au fost lansate pe piaţă spaţii comerciale cu o suprafaţă totală de peste 21.000 de metri pătraţi, în 2007 volumul spaţiilor comerciale lansate a fost de peste 225.000 de metri pătraţi.

Concurenţă cu Akademia şi Dawnay Day

Pentru anul în curs sunt anunţate alte două proiecte ample de spaţii comerciale, unul dintre acestea fiind proiectul Akademia Center, investiţie a grupului clujean Nisco, iar celălalt proiect fiind al britanicilor de la Dawnay Day, care au achiziţionat locaţia fabricii Tricotaje Someşul, aflată în centrul oraşului Cluj-Napoca.

Dawnay Day va construi aici construit un proiect imobiliar în valoare totală de aproximativ 85 milioane de euro. Dezvoltatorul acestui proiect va fi o companie joint-venture între Dawnay Day Pan Terra şi Atrium Centers, noul complex imobiliar urmând să se numească Atrium Center Cluj.

Proiectul va include spaţii comerciale pe o suprafaţă de aproximativ 32.000 de metri pătraţi, dar şi un hotel de patru stele, destinat mai ales oamenilor de afaceri şi un business center cu o suprafaţă utilă de 10.000 de metri pătraţi.

Pe de altă parte, centrul comercial Akademia va avea o suprafaţă de 41.000 de metri pătraţi, iar termenul de finalizare al proiectului este primul trimestru al anului viitor. Investiţia în acest proiect va fi de peste 30 de milioane de euro, iar finanţarea provine atât din surse proprii, cât şi din fonduri atrase de la bănci.
from clujeanul

No comments: