Friday, January 25, 2008

A dat liber la blocuri între case

Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) a avizat ieri proiectul Europa Business Center (EBC) al unei clădiri de 15 etaje în spatele Pieţei Mihai Viteazu. Cu toate nemulţumirile membrilor comisiei şi deşi nu a respectat recomandările făcute, proiectul a trecut de comisia condusă de primarul Emil Boc. Edilul nu a lăsat drept de replică.
O parte dintre arhitecţii şi membrii CTATU nu vor să îşi asume documentaţiile tehnice aprobate de comisia din care fac parte. Săptămâna trecută CTATU a avizat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al companiei Imoinvest pentru 12,4 ha în zona Flacăra-Napochim. Proiectanţii de la Constrex au propus să se accepte imobile de până la 20 de etaje.

Au rămas nerezolvate atunci aspecte ce ţin de posibilitatea lărgirii străzilor pentru a suporta traficul generat de asemenea clădiri. Proiectanţii nu au prezentat nici un aviz din partea Autorităţii Aeronautice Civile din România, iar documentaţia a fost calificată drept incompletă de unii dintre membrii CTATU.

în şedinţa de ieri, proiectanţii au revenit cu un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD). Acesta vizează un teren de la intersecţia dintre străzile Ploieşti şi Constanţa, unde EBC, cu Imoinvest şi Imofinance printre asociaţi, vrea să îşi facă proiectul.

Pe terenul de 1.200 mp ar urma să se ridice un imobil de locuinţe şi servicii de 15 etaje, cu 75 de locuri de parcare la subsol şi cu o suprafaţă desfăşurată de 18.500 mp. “Când aţi prezentat PUZ-ul, am făcut nişte recomandări. Aţi propus patru benzi pe str. Constanţa, dar nu le văd în documentaţie”, a spus arhitectul Amalia Gyemant, membru al CTATU. Proiectanţii au afirmat că, din perspectiva beneficiarului şi a cazului propriu, problema a fost rezolvată.

“Fiecare proprietar va ceda 3,5 m. Noi am făcut asta, va trebui ca şi proprietarii ceilalţi să facă la fel”, au spus reprezentanţii Constrex. Consilierul Attila Laszlo a solicitat ca beneficiarii proiectului să discute şi cu vecinii. “Am primit sesizări din partea locatarilor din zonă. Ne-aţi solicitat modificări pentru o zonă extinsă. Proprietarii aşteaptă să staţi de vorbă şi cu ei”, a atras atenţia Laszlo. în privinţa obligaţiei de a consulta populaţia, răspunsul Constrex a fost că un aviz al PUZ a fost publicat pe site-ul Primăriei şi că astfel proiectul se află în dezbatere publică. “Noi nu am ştiut de aceste sesizări”, a precizat inginerul Marian Munteanu, de la Constrex.

Specialiştii nu au votat, dar proiectul a trecut

Boc, care a ajuns mai târziu şi nu a participat la dezbaterea de la începutul şedinţei pe marginea PUD, a cerut votul membrilor CTATU fără a le da ocazia să explice vreo opţiune. “Proiectul nu respectă”, a încercat să explice Gyemant. “Acum votăm”, a intervenit scurt Boc. Proiectul a fost aprobat, împotrivă votând Gyemant şi consilierul Radu Morariu, care s-a abţinut de la votul de săptămâna trecută pentru PUZ. Planul urbanistic urmează să intre în şedinţă de consiliu local.

“Sunt de acord cu creşterea regimului de înălţime, dar ei nu au respectat condiţiile pe care le-am impus când s-a discutat PUZ-ul. Problema e la proiectant, cred eu. Ei au venit cu un PUD elaborat anul trecut, înainte să se facă sau să discute PUZ-ul”, a explicat Gyemant.

“Pentru mine acest proiect nu există, de aceea nici nu am votat. Documentaţia pe care au prezentat-o săptămâna trecută nu era o documentaţie completă şi profesionist întocmită, care să cuprindă explicitat aspecte ce ţin de circulaţie, reţele, aliniamente, retrageri, regim de înălţime”, a spus Adrian Iancu, alt membru CTATU. El şi-a exprimat speranţa că totuşi consilierii locali nu vor fi la fel de îngăduitori precum CTATU. Viceprimarul Adrian Popa s-a limitat să spună că nu e vina sa că proiectele urbanistice au trecut în această formă.

Cui i-a dat semnalul

Preşedintele Imofinance, Iosif Pop, susţine că decizia administraţiei de a schimba regulile va da un semnal important investitorilor că acolo se poate crea un centru financiar-bancar.

în zonă vor să dezvolte proiecte sau deţin terenuri mai multe societăţi care aşteptau de anul trecut reacţia administraţiei locale la propunerea de edificare a unor clădiri înalte pentru a-şi face strategia de afaceri. Una dintre companiile cu proiecte în zonă este Beyfin, iar un alt teren care ar putea fi valorificat este cel al fostei fabrici Flacăra-LCS Conf.

Potrivit informaţiilor din piaţă, sunt implicaţi oameni de afaceri consacraţi în imobiliare. Imofinance înseamnă o asociere de zeci de investitori, printre care foştii acţionari ai companiilor de TV cablu Mircea Ilea, Radu Şter, Sorin Ghiţe, Valentin Nicola şi Vasile Sabău.

from ziua de cluj

No comments: